תנ״ך
ראש חוג: ד״ר מירי כהנא
דוא"ל: avimika7@gmail.com
דוא״ל – המזכירות האקדמית: rishum@emef.ac.il
טלפון: 072-2160608
החוג לתנ"ך מעניק לסטודנטית היכרות מעמיקה עם ספר הספרים כספר מכונן של עם ישראל מבחינה דתית, חינוכית, מוסרית והיסטורית. הלמידה מותאמת לתוכנית הלימודים בבתי הספר של החמ"ד, וכן למסלולי הלימוד השונים במכללה, תוך שילוב ידע רחב בעיון ובבקיאות לצד פיתוח מיומנויות למידה ורכישת כלים פרשניים. כל אלה מאפשרים לסטודנטית להפוך ללומדת עצמאית של התנ"ך, של פרשנותו ושל מסריו, ולהעמיק את הזיקה ואת ההזדהות שלה עם תכניו. בנוסף מושם דגש מיוחד על ההכשרה להוראה, על מתן כלים מעשיים להוראת התנ"ך בבית הספר ובגן, ועל התהליך של הפיכת הסטודנטית למורה בלמידה בקבוצות קטנות בליווי צוות מרצות מומחיות ובעלות ניסיון רב בהוראת תנ"ך..
תקציר:
בחוג לתנ"ך לומדים תנ"ך לעומק ומתוך הזדהות עם תכניו, בדגש על ההכשרה להוראה. הלמידה מותאמת לתוכנית הלימודים של החמ"ד על פי המסלולים השונים במכללה, תוך שילוב של ידע רחב לצד פיתוח מיומנויות למידה. הלמידה בקבוצות קטנות עם צוות מרצות מומחיות ובעלות ניסיון רב בהוראת תנ"ך.
נקודות:
- דגש על הכשרה להוראה ותכנים מותאמים לחומרי הלימוד במסלולים השונים (גיל הרך, יסודי ועל יסודי).
- צוות מרצות מומחיות ובעלות ניסיון רב בהוראת תנ"ך.
- קבוצות קטנות ויחס אישי.
מטרת הלימוד בחוג היא לקרב את הסטודנטית לתנ"ך ולחזק את הקשר הרגשי והשכלי שלה לתכניו.
המחנכות במערכת הממלכתית-דתית נדרשות לרוב ללמד תנ"ך בכיתותיהן, ולכן שומה עלינו להכשירן לכך במסגרת החוג.
תכנית הלימודים בתנ”ך מקנה היכרות עם הספרים הנלמדים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים בחינוך הממ"ד. בנוסף לכך נלמדים קורסים בעלי אופי של 'נושאי רוחב', כגון האישה בתנ"ך, היחיד והחברה לפי השקפת התנ"ך ועוד. מטרה מרכזית של החוג היא הקניית מיומנויות למידה, וביניהן הבחנה בין פשט ודרש, ניתוח הכתוב מבחינה ספרותית והבנת פרשנות יהודית מסורתית ומודרנית. מטרת-העל של הלימוד היא לפתח זיקה אמונית בין הלימוד לבין הלומדת.
בצד ההכשרה הדיסציפלינארית מקבלת הסטודנטית הכשרה פדגוגית. במסגרת זו לומדת הסטודנטית הוראת תנ"ך המתאימה למסלולה. במקביל לקורס הדידקטי מתכשרת הסטודנטית בהוראה מעשית במסגרת המסלול החינוכי שאליו היא שייכת.
בכל קורס המתבסס על אחד מספרי התנ"ך מתקיים מבחן בקיאות, המהווה חלק מציון הקורס.
סטודנטיות מספרות:
"לא אהבתי את לימודי התנ"ך בתיכון, רק למדתי לבגרות. במכללה למדתי לאהוב את התנ"ך ולהבין את עומק המסרים שלו ואת הרלוונטיות שלו לחיי"
"למרות שלמדתי במסלול חינוך מיוחד, אני יודעת שיש סיכוי שאלמד גם מקצועות בחינוך הרגיל. קיבלתי כלים חשובים להוראת התנ"ך, גם לחינוך הרגיל וגם לחינוך המיוחד"
"הקורסים בתנ"ך, למרבה הפתעתי, היו מאד משמעותיים, לא רק כי למדתי תנ"ך, שהוא שורש היהדות, אלא כי גם פיתחו את החשיבה והסקרנות. אפשרו לנו לשאול כל שאלה והיתה הקשבה גדולה לדעות של הסטודנטיות"